Klassisk Gitarr

Jag bygger flera modeller av klassiska gitarrer. modellerna har olika tonegenskaper för att passa den enskilda gitarristens tycke, smak och behov. Gitarrerna byggs som individer en och en. Mått som mensur, halsbredd, strängavstånd kan därför anpassas efter beställarens önskemål. Erbjuder True Temperament till mina klassiska gitarrer.

Lockmaterial

Gran

Klassisk gitarr med granlock. Gitarren har en klar och tydlig diskant med ett balanserat bas- och mellanregister.

Ceder

Klassisk gitarr med lock i ceder. Den nordamerikanska cedern har en vacker rödbrun färg och karaktäristisk doft. Tonen är varm och något rundare än i mina granlocksgitarrer.

Redwood

Det jättelika Redwoodträdet växer i Kalifornien. Det har en vacker rödbrun nyans och är ett mycket intressant träslag för gitarrbygge. Tydliga karaktärsdrag från både gran och ceder återfinns ofta i Redwoodgitarrer.

Kroppsmaterial

Till sarg och botten på mina klassiska gitarrer använder jag olika varianter av palisander. Ostindisk palisander är det material som jag använder mest. Även andra valmöjligheter finns som t.ex. lönn, valnötsträ, paduk, mahogny, madagaskar palisander och många fler. Halsen är byggd i mahogny eller ceder som i regel limmas med en kontrastlist i centrum vilket ger en säkrare hals. Greppbrädan är alltid byggd i svart, hård ebenholts från Asien eller Afrika.

Konstruktioner

Traditionell


Antonio de Torres introducerade den moderna gitarren under mitten på 1800-talet. Den är än i dag en fulländad konstruktion och axiom för hur man defnierar den klassiska gitarren.

Lattice


Introducerades av den australienske gitarrbyggaren Greg Smallman, som kombinerade ett extremt tunt lock med ett fackverk av balkar med Balsa och kolfber (Lattice). Botten och sargar är ofta byggda i en mycket styv konstruktion.

Double-top


Double-top-begreppet introducerades i samarbete mellan Matthias Dammann och Gernot Wagner. Det krävs två och i vissa konstruktioner tre lock av ceder eller gran för att laminera mellanskiktet i ett fibermaterial kallat Nomex. Till utseendet ser det ut som en bikaka på rulle med 1,5 eller 2 mm i tjocklek. Locket är lättare än ett traditionellt solitt lock och har en jämnare styvhet i båda riktningarna. Sen är gitarrbyggaren fri att använda vilken balkning man önskar.

Video

Här kan du bilda dig en uppfattning om hur några olika modeller låter.

Traditionell ”Ceder”

Lattice – Gran

Double top  – gran

I verkstaden

Foto: Johannes Kitselis