Andra Instrument

Luta

Renässansluta med 7 körer. 1:a strängen är enkel och de resterande i par. Stämningen är g dd aa ff Cc Gg Ff. Denna luta har nylonsträngar men även sensträngar förekommer. Mensuren är tämligen kort, 600 mm och greppbanden består av strängar lindade runt hela halsen. Rosetten är skuren rakt i locket  och strängarna ligger bara 5-7 mm över locket.

 

Svenska Lutan

Den svenska lutan här i en nylonsträngad variant. Spelsträngarna över greppbrädan har mensuren 613 mm och de friliggande nylonbasarna är 765 mm långa.

Lutan är byggd med lönn i botten, sidor och hals. Locket är i gran. Lutan kan även fås med stålsträngar.

Bellmancister

Kopia av Bellmans cister med 11 metallsträngar som stäms med en urnyckel. Orginalet från 1700-talet finns på Bellmans hus i Stockholm och är byggd av Petter Kraft. Cistern har botten, sidor och hals i flammig lönn. Locket är i gran med utskuren rosett i pergament och trä.

 

 

Bosoki

5-körig bosoki med granlock.
Bosokin har gitarrmensur 650 mm där halsen ansluter till kroppen vid 15:e greppbandet.

Den har 4 par dubbelsträngar som i detta fall är stämda ee  aa  Dd  Gg. Andra lämpliga stämningar är dd  aa  Dd   Aa   eller ee  aa   Ee  Aa.

Botten och sarg i kvartssågad fransk valnöt. De mörka listerna är i palisander, även kalla jakaranda. Instrumentet är polerad med shellack.

 

Mandola

5-körig mandola
Sarg och botten av santos palisander är limmad mot halsklossen i en stark och säker fog.
Greppbrädan är slitstark ebenholts. Mandolans mensur är 59 cm. Halsen ansluter till kroppen vid 12:e bandet.

Mandolan är stämd ee  aa  Dd  Gg   Cc där C är den lägsta tonen. Alternastiv stämning är dd  aa  Dd  Aa  Dd. Där lägsta tonen D motsvarar en gitarrs 6:e sträng nedstämd i D. Mekaniken till mina mandolor och bosokis är Shallermekanik. Greppbrädan är i ebenholts och mahognyhalsen har en justerbar dubbel dragstång.